Proiectul legii descentralizării, prezentat în exclusivitate de gândul și coordonat de vicepremierul Liviu Dragnea, urmează să fie adoptat prin asumarea răspunderii de către Guvernul Ponta la mijlocul lunii noiembrie. Potrivit proiectului, mai multe instituții subordonate ministerelor urmează să treacă în subordinea autorităților locale.
Deși vicepremierul dorea să existe un pachet de legi pentru care Guvernul să-și asume răspunderea, care mai cuprindea pe lângă legea descentralizării și legea funcționarului public și legea administrației locale, premierul Ponta s-a opus acestei dorințe a lui Liviu Dragnea. În noul context, vicepremierul a declarat că este posibil ca Guvernul să-și asume răspunderea doar pentru legea descentralizării, iar în Parlament majoritatea USL să se uite cu atenție la legea funcționarului public și legea administrației publice locale. O altă variantă de lucru evocată de Dragnea este ca Guvernul să-și asume răspunderea pentru fiecare proiect de lege în parte.
Proiectul de lege privind descentralizarea urmează să stea și la baza construirii bugetului de stat pe 2014.
Din documentul inițial redactat la Ministerul Dezvoltării Regionale, au dispărut capitolele privind descentralizarea Poliției și a inspectoratelor școlare, după ce liberalii s-au opus vehement și procesul descentralizării risca să fie blocat.
După negocierile dure avute cu PNL, vicepremierul Dragnea a purtat o serie de discuții în Parlament cu reprezentanții UDMR și PDL, urmând ca săptămâna viitoare să se întâlnească cu cei de la PPDD și grupul minorităților naționale.
„Am vrut să văd dacă domnul ministru poate sau poate și nu vrea. Am constatat că poate, dar mai așteaptă”, a declarat Elena Udrea la finalul întâlnirii avută cu vicepremierul Liviu Dragnea.
VEZI AICI NOTA DE FUNDAMENTARE A PROIECTULUI DE LEGE
Cei din PDL au primit termen până vineri de la Liviu Dragnea să depună amendamente, vicepremierul susținând că o parte din acestea se vor regăsi în proiectul pentru care guvernul își va asuma răspunderea în Parlament.
„Nu umblu cu traista pe aici cu un proiect pe care l-am făcut singur, este vorba de proiectul pe care l-am discutat cu PNL”, a ținut să precizeze Liviu Dragnea.
În competențele autorităților publice locale vor intra:
– serviciile de sănătate publică la nivel județean
– administrarea plajelor turistice maritime și fluviale, ale râurilor, pârâurilor
– administrarea sistemelor de gospodărire a apelor
– protecția mediului, pescuit și acvacultură
– administrarea unităților sportive și de tineret, a taberelor școlare, centrelor de agrement, caselor de cultură ale studenților, precum și a cluburilor sportive de la nivel local;
– dezvoltare și promovare turistică;
– organizează și desfășoară activități educative extrașcolare/de tip nonformal prin cluburile copiilor;
– protejarea patrimoniului cultural de pe teritoriul județului
– administrarea porturilor de fluviale interes județean
– implementarea programelor județene în domeniul tineretului și sportului
Ministerul Sănătății
Direcțiile Județene de Sănătate publică, fără funcția de inspecție și control trec sub CJ, centrele de aparatură medicală, centrele de tratament, centrele medicale și ambulatorii de specialitate vor trece în subordinea autorităților locale.
Vicepremierul Liviu Dragnea a precizat că în procesul de descentralizare nu va intra Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Ministerul Agriculturii
De la Ministerul Agriculturii vor fi transferate în subordinea autorităților locale direcțiile județene fără unitatea fito-sanitară, oficiile județene de studii pedologice și agronomice, casele agronomului. De asemenea, camerele agricole actuale, care sunt în subordinea CJ-urilor, se vor reuni într-o structură care se va numi Oficiul Județean Agricol și care va trece sub autoritatea Consiliului Județean.
Ministerului Mediului
Plajele turistice, maritime și fluviale, dar și cele ale râurilor, pârâurilor vor trece în subordinea autorităților locale. De asemenea, de la ministerul Mediului va pleca în teritoriu Agenția Județeană pentru protecția Mediului, care va intra în subordinea Consiliului Județean și Agenția pentru Pescuit și Acvacultură.
Ministerul Muncii
În privința ministerului Muncii nu s-a ajuns la o soluție agreată de toate părțile, deoarece ministrul Mariana Câmpeanu a invocat faptul că trecerea agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă și a agenției județene pentru prestații sociale la Consiile Județene va afecta și pune în pericol finanțările externe.
Ministerul Tineretului și Sportului
„Trec sub autoritatea și în coordonarea autorităților locale Direcția Județeană pentru Tineret și Sport, bazele sportive și de tineret, taberele școlare și centrele de agreement, cluburile sportive și casele de cultură ale studenților. Bazele sportive, taberele și casele de cultură ca și patrimoniu vor trece în domeniul public al județului sau al localității după caz”, a precizat vicepremierul Liviu Dragnea.
Ministerul Transporturilor
Cele mai importante schimbări de la Ministerul Transporturilor se referă la faptul că Metrorex va trece în subordinea Consiliului General al Municipiului București, iar administrarea porturilor fluviale la Consiliile Județene.
Administrarea porturilor fluviale și societatea de transport Metroul București să treacă în subordinea CGMB.
În cadrul discuțiilor nu s-a ajuns la un acord pentru ca Autoritatea Metropolitană de Transport București să treacă la CGMB.
Ministerul Culturii
„În ceea ce privește Ministerul Culturii , cu excepția funcțiilor de control și inspecție, direcțiile județene pentru cultură și patrimoniu trec în subordinea CJ precum și imobilele care reprezintă săli sau grădini de spectacol cinematografic”, a declarat vicepremierul Dragnea.
În schimb, patru cinematografe mari vor rămâne la Ministerul Culturii.
Turism
Autoritatea Națională pentru Turism va trece la Consiliile Județene, care vor avea competențe de autorizare și clasificare în turism. Ministerul Educației Ministerul Educației va fi cel mai puțin implicat în procesul de descentralizare, existând o singură prevedere, cea privind învățământul tehnic și profesional.